Blog

Spijsverteringsklachten en VoetreflexPlus

Vertering

Dat gezonde voeding de basis is voor een gezond lijf beseffen we ons steeds meer. Bij alles wat we doen hebben we in meer of mindere mate energie nodig. Een groot deel van die energie halen we uit onze voeding. Om die energie vrij te maken zijn er een aantal belangrijke stofwisselingsprocessen noodzakelijk. De voeding moet eerst verteerd worden voordat deze in het bloed kan worden opgenomen. Een goedwerkende spijsvertering maakt dit mogelijk. Fysiek houdt de spijsvertering in dat iets wat lichaamsvreemd is, lichaamseigen gemaakt wordt, waardoor groei en herstel mogelijk is. Ook psychisch-emotioneel verteert de mens. Gebeurtenissen in je leven die je  in meer of mindere maten raken moet je ook emotioneel verwerken. Je verwerkt o.a. door over de gebeurtenissen na te denken, praten, je gevoel te omschrijven, of door af te reageren.

 

De spijsvertering drukt uit waar het in het leven om gaat:

Opnemen-Verwerken-Loslaten

 

Fysiek en “emotioneel voedsel”

Fysiek gezien heeft het lichaam voeding nodig maar de geest wil echter ook gevoed worden, door het opnemen van nieuwe informatie en het verwerken hiervan kun je het oude loslaten en iets eigens neerzetten, dit kan bijdragen tot onze geestelijke groei. Studie, denkprocessen en informatieverwerking zorgen dat de geest actief is en blijft. De mens kan niet zonder “emotioneel voedsel”. Emotioneel voedsel gaat over alles wat bijdraagt tot een harmonische ontwikkeling van verstand en gevoel. In onze snelle wereld waarin wij leven kun je ongewild bedolven raken onder te veel emotionele en/of mentale prikkels waardoor je deze niet meer goed kan verwerken. Hierdoor kunnen klachten met name in de zones van de spijsvertering ontstaan.

Het hele lichaam hangt met elkaar samen en communiceert met elkaar. Het  zenuwstelsel is via de hersenzenuw “Nervus Vagus” verbonden met het spijsverteringsstelsel. Via het hoofd loopt hij ook naar de borst- en buikholte, waar hij zich in de ingewanden als een knoop (plexus) vertakt. Hij heeft invloed op de peristaltiek en klierwerking van het spijsverteringskanaal, maar verzorgt ook de sensoriek vanuit het slijmvlies van strottenhoofd, luchtwegen, longen en maag-darmkanaal. Daar is een verbinding vanuit het zenuwstelsel, tussen de slijmvliezen onderling (MALT/GALT), verder heeft de “Nervus Vagus” invloed op de werking van de longen en het hart (beïnvloed ook hart en bloeddruk) Omdat de  “Nervus Vagus” behoort tot het parasympatisch zenuwstelsel, en dus  in rust actief is en door stress geremd wordt, zullen stress en ander emoties via deze zenuw heel snel doorgegeven worden naar het spijsverteringsstelsel en zullen deze daardoor beïnvloeden met vermindering van de spijsverteringsfuncties of buikpijn tot gevolg.

VoetreflexPlus

Bij de natuurgeneeskunde gaat men uit van lichaam en geest als geheel en richt zich vooral op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen.

Tijdens een anamnese wordt bekeken waar en wanneer de klachten ontstaan zijn en kan er een behandelplan opgesteld worden. Door middel van VoetreflexPlus; Chinese- en Westerse massagetechnieken op onderbenen (meridianen) en voeten (reflexzones) kunnen de aangedane gebieden behandeld worden en zo de klachten verminderen. Door de vloeiende bewegingen voelt de massage ontspannen en kunnen lichaam en geest tot rust komen en herstellen.

Heeft u problemen met de spijsvertering en wilt u weten of een VoetreflexPlus behandeling iets voor u kan doen?

Klik op onderstaande button.

Afspraak Maken

Wat kan een voetreflexbehandeling voor je doen bij stress?

Stress, iedereen kent het, iedereen heeft wel eens last van stress. Niet alleen omdat we het zo druk hebben, maar eerder door mentale en psychische druk. Onze snelle manier van leven, alle prikkels van reclame, tv, internet, vervuiling, slechte voeding; al deze aspecten zijn op zichzelf al belastend, laat staan in combinatie van dit alles.

Het woord “stress” komt van het Latijnse woord “stringere” wat “strak aantrekken” of “strak spannen” betekent. Stress duidt dus op een gevoel van geestelijke en lichamelijke spanning en druk.

 

Klachten

Bij langdurige stress blijven de cortisolspiegels hoog (cortisol zorgt voor een vlucht- of vechtreactie)

Hierdoor kan de stressreactie niet op juiste manier beëindigd worden en kunnen lichaam en geest niet tot rust komen.

Stress geeft diverse lichamelijke en geestelijke klachten. Als je ze herkent kunnen ze op tijd aangepakt worden. Deze klachten zijn in 4 categorieën te verdelen en kunnen de volgende verschijnselen hebben:

 

  • Lichamelijk: Hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid, duizeligheid, trillen, transpireren, hoge bloeddruk, vermoeidheid, verhoogd cholesterolgehalte, vaker verkouden en grieperig, overgewicht, spierzwakte etc.
  • Emotioneel: Angstig, onrust, gejaagd, zelftwijfel, gevoel van eenzaamheid, snel geïrriteerd, lusteloos, etc.
  • Gedrag: Meer roken of drinken, ongezonder eetpatroon (snelle hap), slechter slapen, minder zin in seks, agressiever of apathischer gedrag, etc.
  • Verstandelijk: Concentratieproblemen, verstrooidheid, besluiteloosheid, geheugen zwakte, desinteresse, etc.

Te langdurig hoge cortisolspiegels leiden tot uitputting van de bijnierschors en uiteindelijk resulteert dit in te lage cortisolspiegels. Het centrale zenuwstelsel raakt hierdoor beschadigd en is het lichaam niet meer in staat om allerlei vormen van stress op te vangen en ontstaat er een burn-out, chronische vermoeidheid of een ander ziektebeeld. In deze fase kan iemand zelfs de kleinste gebeurtenissen niet meer aan en is hij of zij totaal uitgeput.

 

Hoe werkt het?

Voetreflex heeft als groot voordeel dat het altijd ontspannend werkt, omdat zo’n tachtig procent van de hedendaagse klachten gerelateerd is aan stress is voetreflexmassage een massagevorm die geschikt is voor heel veel mensen. Men voelt vaak pas hoe gespannen ze zijn nadat ze zich wat gaan ontspannen. Als resultaat van een ontspannende voetreflexbehandeling voelen cliënten zich in eerste instantie vaak wat moe. Zij worden zich voor het eerst bewust dat er zoveel vermoeidheid in hun lichaam zit. Na verloop van tijd verdwijnt de vermoeidheid vanzelf en gaat men zich energieker en vitaler voelen. Verder zorgt de voetreflexmassage voor een betere doorbloeding en energiedoorstroming in organen en weefsels en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen beter worden aangevoerd.

Zelf de ontspanning van een  VoetreflexPlus massage ervaren?

Afspraak Maken